Anunț important pentru români! Vouchere de 10.000 de euro pentru cei care îndeplinesc anumite condiții. Această măsura va fi implementată începând cu data de 25 octombrie, iar fondurile provin din surse europene. Află dacă și tu poți beneficia de ele!
Aproximativ 122.000 de consumatori vulnerabili din punct de vedere energetic vor putea beneficia, începând cu 25 octombrie, de vouchere în valoare de 10.000 de euro oferite de stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice și baterii de stocare. Fondurile pentru acest program provin din surse europene. Iată care sunt românii care pot beneficia de ele!
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va lansa pe 25 octombrie înscrierile în cadrul programului RepowerEu, destinat persoanelor vulnerabile care doresc să instaleze panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei.
Ministrul Adrian Câciu a anunțat că se vor oferi vouchere de 10.000 de euro per gospodărie în cadrul acestui program.
„Procedura este similara cu cea de la Agenția Fondului de Mediu (programul Casa Verde Fotovoltaice – n.r.). Beneficiarii primari sunt firmele care instalează și care vor coopta persoanele vulnerabile din perspectiva sărăciei energetice, așa cum sunt ele definite în legea 226/2021.
Companiile deja s-au înrolat și se înrolează până pe 25 octombrie, când vor veni cu pachetul de clienți la care vor instala panouri fotovoltaice și capacități de stocare.
Scopul este ca, la finalul acestei investiții acel consumator sa nu mai aibă nimic de plătit la factură”, a declarat Adrian Câciu.
CITEȘTE ȘI: Bani de la stat pentru panouri fotovoltaice. Românii care îi vor trebuie să se grăbească
Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie avertizează că ghidul de finanțare al acestui program permite finanțarea unor echipamente de calitate inferioară. După ce a analizat documentul, asociația subliniază că programul are deficiențe încă din faza inițială, deoarece sunt eligibile pentru finanțare panouri și baterii cu tehnologie învechită.
Deși programul prevede că persoanele vulnerabile pot beneficia de consiliere prin intermediul Ghișeelor Unice Energetice, care ar trebui să devină operaționale începând cu 24 octombrie 2024, în realitate, aceste birouri nu sunt încă funcționale sau sunt într-o etapă foarte incipientă de organizare.
În plus, APCE subliniază că ghidul nu clarifică în mod explicit dacă energia produsă de aceste panouri va fi destinată exclusiv consumului propriu sau dacă poate fi injectată în rețeaua electrică.
„Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene prevede, la fel ca și în cazul Programului Casa Verde 2024, că sunt permise panouri fotovoltaice de puteri mici (250 Wp) și eficiență redusă (15%), în concordanță cu tehnologia de acum 15 ani.
Mai mult și în mod asemănător, la capitolul acumulatori se specifică clar că se pot folosi acumulatori Plumb-Acid, fie ei cu gel (tehnologie toxică în anumite condiții), care pot emana gaze toxice precum dioxidul de sulf (SO₂) sau alte gaze cu sulf, dacă bateria este deteriorată sau supraîncărcată. Aceste gaze sunt toxice și pot cauza iritații la nivelul căilor respiratorii și al ochilor în spații neventilate.
Un alt pericol care poate apărea la aceste tipuri de acumulatori chiar dacă bateriile sunt ermetice, prin manipulare defectuoasa poate apărea emanația hidrogenului (H₂) – gaz extrem de inflamabil, produs atunci când bateria este încărcată. Dacă se acumulează în spații închise, poate reprezenta un risc de explozie”, se arată în comunicat.
CITEȘTE ȘI: Bani mai mulți de la stat pentru panourile fotovoltaice! Ministerul a anunțat când încep înscrierile